Sleepboot maatschappijen streven naar een verlaging van emissie en daarmee een groener imago. Uit onderzoek blijkt dat een havensleepboot globaal 20% van de tijd echt gebruikt wordt waarvoor ze bedoeld is, slepen!

Om de 80% aan in efficiënte vaaruren zo zuinig mogelijk te overbruggen beschikt de hybride sleepboot over een generatorset met accu’s. Het toepassen van deze technologie leidt volgens onderzoekers tot een reductie in emissie van 20 tot 60%.

Zodra men bij het werk is aangekomen kan men de sleepboot middels een draaiknop in de sleepstand zetten. Daarop schakelen de 2 MTU hoofdmotoren á 2470 pk aan en nemen het werk van de generatorset over die onmiddellijk uitschakelt. Dit alles in slechts 20 seconden! Zodra de sleep afgerond is schakelen de motoren onmiddellijk uit en start de generatorset op.

Het werk brengt daarmee vele startmomenten met zich mee voor de hoofdmotoren waarbij er direct vol vermogen gegeven kan worden. Een 5W bij de start in combinatie met SAE 40 bij hoge temperaturen/vermogens én een Mobil SHC basisolie geven daarmee de beste bescherming.